A LED E14 minimális hőtermelése

Nem termelnek felesleges hőt

Az első nagy áttörést az energiatakarékos izzók világában a kompakt fénycsövek jelentették, amelyek nem voltak mások, mint egy izzólámpányi helyre beépített neoncsövek. Ezeket a kellékeket követték például a LED E14 típusú fantasztikus termékek, amelyek még kevesebb áramot igényeltek, mint az említett fénycsövek. Az ilyen termékek fénykibocsátó diódák, amelyek a rájuk kapcsolt egyen feszültség hatására fényt bocsátanak ki.

A LED E14 rendkívül jó tulajdonsága, hogy a hőtermelése minimális, a legtöbb ehhez hasonló termék akkor sem süt, ha folyamatosan világít. Az úgynevezett Power fajtái már azonban kissé felmelegednek, azért építik őket hűtőbordás megjelenéssel. Fontos tudni, hogy azért ez sem olyan forró, hogy megégetné a kezet, nem úgy, mint a hagyományos villanykörte. Mivel a LED E14 elnevezésű kellék kevés hőt termel, logikusan következik, hogy a felhasznált áramból. ha nem hőt, akkor fényt állít elő, azaz hatásfoka kiemelkedő, népszerűségét nagy részt ennek is köszönheti.

A 12V LED széles körben elterjedt hazánkban is. Nagyon kicsi méretének köszönhetően a kritikus helyekre is nagyon könnyen bedugható, illetve a kéttűs gyorsdugaszának hála még egyszerűbben is cserélhető. Világító felülete erőteljes, illetve fókuszált fényt bocsát ki. Egymástól kellő távolságban sorba építve a 12V LED lámpa fűzérben remek megvilágítást eredményez.

Az otthoni használat mellett, nyilvános terekre is alkalmas, például bisztrók, éttermek, boltok is előszeretettel alkalmazzák. A gyártását tekintve gazdaságosabb, ára olcsóbb, mint a 230 Voltos izzóké, mivel meg van spórolva minden egyes 12V LED izzó elektronikájának a költsége. További pozitívuma még, hogy nem hőpazarló, hiszen csak kevés mértékben melegszik, irányfénye jól fókuszált, illetve a fogyasztása az elődök energiaigényének csupán a töredéke. Élettartamát tekintve, ha például naponta körülbelül három órán át világít, akkor úgy 15 ezer órás teljesítménye 15 évre elegendő, ezért mindenképpen hosszútávra szóló befektetésről van szó.

Print Friendly, PDF & Email