A szürkehályog műtét Budapesten is az egyik leggyakoribb beavatkozásnak számít

Dr. Nagymihály Attila

Nem árulunk el azzal meglepő dolgot, ha kijelentjük, hogy a legtöbb ember már a műtétek gondolatától is ódzkodik. Szerencsére, ma már az orvostudomány a lehető legkorszerűbb, leginnovatívabb technikákat veti be a páciensek egészségmegőrzése érdekében. Tipikus példa erre a szürkehályog műtét. Néhány évtizeddel ezelőtt még nem volt mód a szürkehályog eltávolítására, manapság pedig már rutinkezelésnek számít az egyébként 10 perces operáció. Dr. Nagymihály Attila szerint évente több mint 18 millió szürkehályog kezelést végeznek el a világon.

A valóban grandiózus szám magáért beszél, sőt, bizalommal töltheti el azokat, akik mindezidáig a félelmeik miatt halogatták a beavatkozást. Az igazság az, hogy a szürkehályog nem az a fajta betegség, amivel könnyen együtt lehet élni. Amellett, hogy a színeket halványnak, élettelennek látjuk, a látásunk is elhomályosul, ami előbb-utóbb meghiúsítja az egyszerű hétköznapi teendők elvégzését is.

Szerencsére nem kell belenyugodnunk a megmásíthatatlannak hitt rendellenességbe! Ahogy azt a fentiekben említettük, évente emberek milliói szabadulnak meg a szürkehályogtól és térnek vissza a megszokott életükhöz. A fájdalomtól való félelem sem foghatja vissza a kezünket, hiszen a lézeres műtét során semmit nem fogunk érezni. A beavatkozást egyébként egy sor kontrollvizsgálat előz meg, aminek során kiderül, hogy saját személyre szabott esetünkben melyik műlencse lesz az ideális választás.

A tapasztalat azt mutatja, a lézeres műtét után néhány hét elteltével a látás tökéletessé válik, azonban vannak bizonyos „szabályok”, amelyeket mindenképpen érdemes megfogadni, a mihamarabbi felépülés jegyében. Dr. Nagymihály Attila szakorvos weboldaláról mindent megtudhatunk részletekbe menően. Természetesen nem kell nagy áldozatokra gondolni a részünkről, csupán arról van szó, hogy a műtét utáni 1 hónapban fokozottan kell majd figyelnünk a szemünkre és annak környékére. A nehéz súlyok emelését, a sportolást és az uszoda meglátogatását is várólistára kell tennünk egy ideig a gyógyulásunk érdekében.

admin