A természet csodái

Moeraki gömbsziklák
Moeraki gömbsziklák

A tavasz közeledtével mindenkiben megmozdul egy kicsit a vér, szívesebben megy ki a szabad levegőre és egyre többet gondol a nyári szabadságra. A legtöbben már most elkezdik keresgélni a megfelelő helyet a nyaralásra és ha megtalálták azt, akkor le is foglalják. Annak függvényében, hogy ki milyen típusú kirándulást szeret, több ajánlatból választhat.

A kirándulók, túrázók és a látnivalókat kedvelők, a természeti csodákat keresik fel, de szép számban látogatnak el az ember által készített csodák helyszínére is, mint például az Eiffel torony, vagy különböző templomok. Nem kérdés, hogy ezek is szépek, de valahogy a természet adta csodákban nagyobb misztikum rejlik. Többféle rangsorolást találunk, ami ezeket a helyeket gyűjti össze. Mi nem rangsorolni, egyszerűen csak felsorolni, felajánlani szeretnénk néhány helyet, ahová érdemes ellátogatni. Az egyik ilyen hely Új-Zélandon található, a Moeraki gömbsziklák, a szokatlanul nagy, szinte gömb alakú sziklaalakzatok, amelyek a tengerparton találhatóak. Az a legenda fűződik ehhez a helyhez, hogy a sziklák egy ezer évvel ezelőtti hajótörésből származó rakomány maradványai. Kiemelt szerepet kap a Törökországban található Pamukkale, ami tulajdonképpen gyapotvárat jelent.

Ez a világ egyik nagyon ritka természeti csodája, ami ma a világörökség részét képezi. Itt hófehér mészkőmedencéket kell elképzelni, amelyek teraszosan vannak elhelyezkedve. Ezeket a földből feltörő kb. 35 fokos kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag forrásvíz hozta létre. Ma ezek a helyek kiváló turistalátványosságok, amelyeket érdemes felkeresni.

admin