Amikor megszűnik a közös otthon, akkor jön a lakászhasználati jog

lakáshasználati jog

Egy válás korántsem egyszerű, főleg, ha a pár már felépített egy közös jövőt. Az egyik legnagyobb dilemmát a közös otthon megosztása jelenti. Ilyenkor segít a lakáshasználati jog. A megállapodás során, a válófelek eldönthetik, hogy melyik fél használja tovább a lakást. A távozó felet minden esetben megilleti a lakáshasználati jog ellenértékének ráeső, arányosított része.

Ez az összeg a lakás elhagyásával egyidejűleg fizetendő. De természetesen az is járható út, ha az egyik házastárs lemond a lakás értékének ráeső részéről és követelés nélkül elhagyja azt. A lakáshasználati jog kimondja, hogy akár az egyik fél kérésére is le lehet cserélni a közös otthont két egyenértékű lakásra.

Ha a közös otthon alapterülete, helységeinek száma és beosztása megengedi, akkor a bíróság megoszthatja a lakás használatát. Ez alól kizáró ok, ha valamely házastárs a korábbi magatartása miatt a másik félre vagy a vele élő gyermekre veszélyt jelent. A lakáshasználati jog kitér az albérletekre is, amelynek felosztásáról a két fél megegyezése, illetve az egyes felek aktuális helyzete dönt.

admin