Az utak nélküli falu

Utak nélküli falu
Utak nélküli falu

Amikor Hollandia nevét halljuk, akkor több dolog juthat eszünkbe, mint hollandiai jellegzetesség. Ilyen például a szélmalom, a fapapucs, vagy épp a tulipánmezők. Ezt a három dolgot talán mindenki tudja azonosítani Hollandiával. Van viszont egy sokkal különlegesebb látnivalója is Hollandiának, amiről kevesebben tudnak. Ez a hely nem más, mint egy falu, aminek Giethoorn a neve és magyarul kecskeszarvat jelent.

A nevét állítólag onnan kapta, hogy 1170-ben itt pusztító árvíz után rengeteg kecskeszarvat találtak, amelyek több mint valószínű, hogy az árvízben elpusztult kecskéktől származnak. Miért is annyira különleges ez a hely? Azért, mert nincsenek utcái, a házakat csatornarendszerek választják el egymástól, így csak csónakkal, vagy fahidakon lehet őket megközelíteni. A forgalom nagy része viszont az úgynevezett suttogó hajókon zajlik, amelyek nevüket a csendes zúgásukról kapták, így nem zavarják a lakókat. Ezen a falun, amit holland Velencének is neveznek, több mint hét kilométer csatorna folyik át és ezeken mindössze ötven kis híd ível át. Mélységét tekintve egy méter.

Erre a helyre 1230 körül kezdtek el építkezni, ekkor alakult a falu. Régen természetesen a falukép más volt, mint ma, más stílusú házak voltak, gyakori volt a nádfedeles ház és csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak, hogy cseréppel fedjék be a tetőt. Ma ez épp fordítva van, ugyanis a náddal való fedés komoly beruházást jelent. Giethoorn, Steenwijck várostól 5 km-re délnyugatra található és mára ismert turisztikai célpontnak számít.

admin