A fatüzelésű bojler hatékony megoldás

Fatüzelésű bojler

Jelenleg az otthonaink fűtésrendszere általában még a hagyományos fatüzelésű vagy gáztüzelésű kazánok segítéségével történik. Egy ilyen berendezés akár több évtizedig is kiszolgálja a fogyasztókat, ezért senki nem sürgeti azok cseréjét. A fatüzelésű bojler egyike a legrégebbi meleg víz előállítási megoldásoknak. Jellemzően régi családi házak, vagy hétvégi házak fürdőszobájában találhatóak meg ilyen jellegű fűtésrendszerek.

A rendszer működése szinte olyan, mintha odatennénk egy fazékban vizet forrni a gázkészülékre. A fatüzelésű bojler alsó részében kialakított katlanban, az elégetett fa hője gyorsan felmelegíti a vizet a felette lévő tartályban.

Ez a rendszer a nagy hatásfokának köszönheti sikerét, hiszen pillanatok alatt rendelkezésre áll akár 80-100 liter meleg víz. A kiváló szigetelésnek köszönhetően pedig, a tartályban lévő víz sokáig nem hűl ki. A fatüzelésű bojler tetején lévő kéménynyíláson keresztül pedig rá kell kötni a bojlert egy kéményre, hogy a keletkező füst el tudjon távozni. A bojler tetején lévő hőmérő folyamatosan tájékoztat a víz aktuális hőmérsékletéről.

admin