Amikor a legtöbb embernek ez az élelmiszer jut az eszébe, olyan lehetőségekre gondol, mint a tonhal vagy a szardínia, amelyek könnyen elérhetőek a helyi élelmiszerboltokban. A hal konzerv azonban jóval túlmutat ezen, hiszen számos kiváló minőségű és egyedi lehetőség van belőle.
Bár lehet, hogy nem tudatosul bennünk, a hal konzervek számos előnnyel járnak, mind számunkra, mind a környezetünkre nézve. Az egészségügyi előnyöktől kezdve, az előállításához szükséges erőforrások csökkentéséig, számos okból nagyszerű választásnak bizonyulnak, amellett, hogy ízletesek.
A konzervet nem kell hűteni, így könnyebben szállítható, kevesebb erőforrást és energiát igényel. Hosszú eltarthatósága miatt akkor használhatjuk fel, amikor szükségünk van rá és elkerülhetjük az pazarlást, ami a rövidebb lejárati idővel rendelkező friss élelmiszereknél előfordulhat.
Mivel a tenger gyümölcsei közvetlenül a kifogásuk után kerülnek a hal konzervbe, frissebb állapotban maradnak meg, mint azok a halak, amelyeknek hosszú ellátási láncon kell keresztülhaladniuk, mielőtt a tányérunkra kerülnének.