Mesés helyek Európában

Budavári Labirintus
Budavári Labirintus

Már amióta ember az ember, azóta felfedezte és ki is használta azt, hogy a földalatti részeket is be lehet lakni, ki lehet használni, sőt, létre is lehet hozni kisebb-nagyobb üregeket a föld mélyében, akár lakhatási céllal is. Bizony vannak szép számban, szebbnél szebb, mesterséges és természetes földalatti csodálatos helyek, amelyeket érdemes megismerni.

Ahhoz viszont, hogy gyönyörű földalatti építményeket, esetleg barlangokat lássunk, nem kell elmenjünk Párizsba a város alatt meghúzódó alagútrendszerig, hiszen hazánkban is vannak szép számban barlangok, föld alatti építmények. A főváros talán legizgalmasabb helye a Budavári Labirintus, ám sajnos az eredeti kiállítás nem látható, de a helyszín megmaradt és folyamatosan bővülő új látnivalók várják a látogatókat. Aggteleki barlangrendszer az UNESCO Világörökség listáján is szerepel, egyetlenként hazánk természeti csodái közül. Hazánk legrégebben kutatott és talán legszebb cseppkőbarlangja is itt található, ami a Baradla-barlang. A romantikázni vágyók számára Tapolca önmagában kihagyhatatlan utazási célpont lehet, de aki ide ellátogat, az semmiképpen nem szabad kihagyja az itt található híres barlangot. Páratlan élményt nyújthat a különleges földalatti világban tett csónakos túra.

Az egykori világ száz csodája közt szereplő, a Mecsekben található Abaligeti barlangot 2000-ben gyógybarlanggá nyilvánították. Mellette meditációs hangsétákkal is várja a látogatókat. A pécsi régészeti sírkamrák nevezetű régészeti együttes a Világörökség részét képezik, az első évezred keresztény halotti kultuszába nyújt betekintést. Végül, de nem utolsó sorban, hazánk földalatti csodái között szerepel az Egri érseki pincerendszer, amit szintén kár lenne kihagyni.

admin