Miért annyira fontosak az alufelni csavarok?

Ford Fusion alufelni

Már novemberben érezni és sokszor látni is lehet, hogy a nyári abroncsok már nem képesek megadni az elengedhetetlen biztonságot. Sokan pedig azon is elgondolkoznak, hogy a jó időben tökéletesen teljesítő Ford Fusion alufelni helyett megveszik a nehezebb, de mégis sokkal tartósabb lemeztárcsát.

Amikor eljön a gumicsere ideje, akkor a keréktárcsák helyett is újakat tehetnek a szakemberek. Sokan megtartják a jelenlegi szettet és a téli gumikat autószerelővel tetetik fel. Ez nagy költségekkel jár. Éppen ezért egyesek a célszerűség és hatékonyság érdekében egy Ford Fusion alufelni szettel rendelkeznek és van nekik egy 4 darab téli gumis, lemezfelnis szettjük is.

Ez mindenképp a biztonságosabb és érthetőbb választás olyan helyeken, ahol a tél és nyár többször megmutatja a szélsőségesebb oldalait. A szakemberek is egyetértenek abban, hogy a téli gumikhoz nem passzol annyira a Ford Fusion alufelni és sokkal jobb választás a lemezfelni. Miért?

Nos, először is ott a tény, hogy ezek jóval olcsóbbak, mint az alumínium modellek, illetve azoknál kevésbé érzékenyek a karcolásokra, továbbá nehezebbek, ami azért előny, mert a gumi jobban kapaszkodik a hóban, a hideg útfelületen. A szakemberek a felszereléskor az alufelni csavarok milyenségét, állapotát is megnézik.

Ugye minden felninél oda kell figyeljen a szaki az osztókörre, a középfuratra és az alufelni csavarok számára is. A csavarok száma a legkönnyebben értelmezhető szempont. Az osztókörrel azonban sokaknak meggyűlik a baja. Mi is ez?

Nos, ezen a képzeletbeli körön vannak a lyukak középpontjai. Ezekbe kerülnek az alufelni csavarok. Az utángyártott tárcsák esetében megeshet, hogy kétféle osztókörhöz is kifúrták a lyukakat. Ekkor még az alufelni csavarok felületében is lehet különbség.

Egyes gyártók például gömbszerű felülettel illesztik a kerékcsavart, nem pedig a megszokottnak mondható sima kúppal. A középfuratról azt kell tudni, hogy a nevéhez méltóan a felni közepén található, és általában ez központosítja a kereket az agyon. Ezeket az infókat minden kocsitulajdonosnak tudnia kell.

admin