Milyen különbségek vannak az egyes fúró-vésőkalapács típusok között?

fúró-véső kalapácsok

Az ipari felhasználás szempontjából egyértelműen a nagyteljesítménnyel rendelkező szerszámgépek számítanak előnyösnek. De mi a helyzet akkor, hogyha barkácsoláshoz, felújításhoz, szeretnénk beszerezni ezeket az eszközöket? Mit kell szem előtt tartani rendelés esetén? Működésük alapján leginkább két fő csoportra oszthatók a fúró-véső kalapácsok: akkumulátoros és elektromos (forrás: profibarkacs.hu). Ez már egy kitűnő kiinduló pont lehet.

Hogyha kizárólag olyan helyen dolgozunk, ahol van fix áramforrás és nem jelentenek akadályt a kábelek, akkor a hagyományos kivitelben készült elektromos változatok még mindig kiemelkedően hatékony megoldást jelentenek. Viszont vannak bizonyos körülmények, ami az akkus típusoknak kedvez. Hogyha gyakran dolgozunk nehezen hozzáférhető helyeken, akkor frusztráló lehet folyamatosan a kábelekkel bajlódni és munka közben arra figyelni, hogy ne gabalyodjunk bele. Egy átlagos lakásban egyszerű hosszabbítót alkalmazva szinte bárhová elérhetünk.

De előfordul, hogy a házon kívül talál ránk egy olyan feladat, amihez fúró-véső kalapácsot kell használnunk. Ez esetben elég csak előkapni az egyik akkus modellt és már mehet is a munka, feltéve, ha nem felejtettük el az előző használat után feltölteni. Még mindig mentsvárként szolgálhat, hogyha két akku áll rendelkezésünkre. A pót akkut behelyezve, máris munkához láthatunk, addig a másikat a töltőben hagyhatjuk. Teljesítmény tekintetében kimagaslónak számítanak az akkus változatok.

Megdöbbentő, hogy milyen sokat fejlődött ez a technológia az elmúlt évek alatt. Régebben sokat lehetett bosszankodni a gyors lemerülés miatt. Ez viszont már a múlté, ráadásul csak úgy, mint az okostelefonok vagy elektromos autók esetében, ezen a téren és számolhatunk a gyorstöltés előnyeivel. A modern töltők néhány perc alatt felpumpálják az akkut 70-80 % töltöttségi szintre. Ennek az innovációnak megvan az ára, rendszerint az akkus gépek lényegesen többe kerülnek az elektromos változatoknál, cserébe azonban kárpótol a mobilitás.

admin