Mit jelent a vendéglátóhelyek számára az NTAK regisztráció?

vendéglátás adatszolgáltatás

A globális gazdaság működésén belül komoly versengés van a különféle ágazati szektorok részéről. Ez nemcsak szakterületekre, ágazatokra vonatkozik, hanem országokra ugyanúgy. Magyarország célja, hogy a turizmust minél jobban fejleszteni tudja, de ehhez egyértelműen valós adatokra van szüksége és lehetőleg minél inkább kézzelfogható formában. A hagyományos papíralapú statisztikák készítése lassú. Általában csak az előző éves kimutatásokra lehet támaszkodni, ami nem elég.

Éppen ezért dolgozta ki az MTÜ az NTAK rendszert, amibe folyamatosan érkeznek be a statisztikára vonatkozó és nem személyes jellegű információk. A hálózat kiválóan teszi a dolgát, hiszen már a szállásadóhelyek évek óta részét képezik ennek. 2023 egy másik vízválasztó, mert a nyár közepétől számítva a vendéglátósok is be kell szálljanak ebbe. Idetartoznak a büfék, cukrászdák, éttermek, kávézók, alkalmi vendéglátóhelyek, zenés-táncos szórakozóhelyek és a további jogszabályokban meghatározott vállalkozások.

A regisztráció már 2021-től számítva működik, de a határidő közeledtével válik egyre sürgetőbbé. Nem érdemes megpróbálni kibújni a felelősség alól, mert az súlyos következményeket von maga után. Már csak az a kérdés, miként lehet hatékonyan és lehetőleg minél kevesebb költség mellett megfelelni az előírásoknak? A vendéglátás adatszolgáltatást a CMO által kínált lehetőségek is megkönnyíthetik. Sikeresen lettek kifejlesztve olyan egyedi szoftverek, amelyek egyszerűen telepíthetőek és a használatuk könnyű.

A lényegi rész automatikusan történik. A már meglévő eszközökre telepíthető ePénztárgép applikáció, illetve külön pénztárgépekhez illesztett programok minden nehézségek nélkül végzik az adatszolgáltatást anélkül, hogy gátolnák bármilyen mértékben a számla kibocsájtást. A gyorsaság tehát megmarad, miközben a hatóságok is megkapják, amire szükség van az ágazatok későbbi fejlesztése érdekében. A CMO segít minden érdeklődőnek abban, hogy minimális plusz költségek mellett feleljen meg az NTAK adatszolgáltatás követelményeinek. Nincs tehát más teendő, mint élni a lehetőséggel.

seditor