Biztos, hogy elég lesz a nyugdíjad a jövőbeni utazásaidra?

állami nyugdíj

A Balatonhoz évről-évre rengeteg ember látogat el, hiszen gyönyörű türkizkék színével, különböző hangulatú déli és északi partjaival, kulturális és természeti látnivalóival egyszerűen elvarázsol mindenkit, kortól és nemtől függetlenül. Ha valakinek a szülei megvalósították a Kádár-kori nagy álmot, vagyis a család rendelkezik egy saját tulajdonú nyaralóval a magyar tenger partján, nyert ügye van, de ha nem, akkor a szállásért is fizetniük kell, amit nem minden alkalmazott, de főleg nyugdíjas engedhet meg magának. Sajnos még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mire lesz elég az állami nyugdíjuk.

A válasz az, hogyha nem volt egy magas pozícióban, akkor bizony nem sok mindenre, például balatoni nyaralásra biztosan nem lesz elég az időskori jövedelme, ha nem tesz ez ellen valamit még időben. Annak érdekében, hogy meggyőződj és a saját szemeddel láthasd az ominózus, várható összeget, célszerű használnod az interneten megtalálható nyugdíjkalkulátort.

Nem nehéz alkalmazni ezt, azonban számítanod kell a megdöbbentő eredményre. Látni fogod, hogy a várható jövedelem nem sok mindenre lesz elegendő, vagyis örülhetsz, ha nagyon szerény életvitel mellett meg tudsz majd élni belőle. Mindenképpen megtakarítást kell eszközölnöd, aminek módját Te választhatod meg. Ahogy mondani szokták, rakhatod minden hónapban a párnád alá a pénzt, de Magyarországon létezik az a jogi kategória, amit úgy nevezünk, hogy nyugdíj-előtakarékosság. Talán ez jelenti a tökéletes megoldást, ami 2014 óta három termékkategóriát takar.

Ezek egyike a nyugdíjbiztosítás, aztán a NYESZ, vagyis a nyugdíj-előtakarékossági számla, valamint az ÖNYSZ, az önkéntes nyugdíjpénztár. Bármelyiket választod is ezek közül, biztosan jobban fogsz járni, mint csupán az állami nyugdíjjal. Azért jók a felsorolt jogi kategóriák, mert az állam adójóváírással támogatja az ide befektetett pénzeket. Ha ügyesen végzed el a befektetést, akkor nemcsak emberhez méltó életet biztosító öregkori jövedelemhez jutsz, hanem még az éves nyaralásaid anyagi fedezete sem okoz majd problémát.

seditor